VYCHYLOVKA. Kysucké múzeum v Čadci pozýva návštevníkov do skanzenu vo Vychylovke. Dnes tam na nich čaká nielen program k 100. výročiu začatia výstavby Kysuckej lesnej železnice, ale aj podujatie, ktoré sa nesie pod názvom Po stopách gastronómie. Priamo v objektoch sa budú na dobových peciach pripravovať dobroty z kysuckej, poľskej a českej kuchyne.
„Čo jedli naši predkovia na Kysuciach a v prihraničných regiónoch Poľska a Česka, sa odráža aj na spôsobe ich života a podmienkach, v ktorých žili. A tie boli niekedy naozaj veľmi kruté a nežičlivé. Potraviny a strava boli závislé na vlastnej produkcii, čiže sebestačnosti. Zjedlo sa to, čo sa dopestovalo. Preto boli jedlá veľmi jednoduché, čo bolo výhodou, keďže príprava bola rýchla a ekonomická,“ informuje Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Vysvetľuje, že to malo svoj význam najmä počas sezónnych prác, kedy príprava nesmela byť časovo náročná, hoci aspoň jedno varené jedlo denne muselo byť. „Tradičná ľudová strava našich predkov v minulosti zohrávala v živote ľudí veľký význam, a preto právom patrí do kultúrneho dedičstva každého národa,“ vraví.
Čaro doliny Chmúra si môžu návštevníci počas nedele spestriť jazdou na historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá prechádza pozdĺž skanzenu, alebo drezinou a návštevou zaujímavých výstav - bábik Moniky Cmierovej, krojov a panelovú výstavu z histórie Kysuckej lesnej železnice. Na podujatie, ktoré finančne podporilo ministerstvo kultúry, organizátori všetkých srdečne pozývajú.