V týchto dňoch vrcholí aj výskyt ochorení na salmonelózu. Počas leta nahlásili lekári hygienikom viac ako tisíc prípadov, najviac v Žilinskom kraji.
Práve mesiace jún, júl a august sú na Slovensku obdobím, kedy zažíva ochorenie salmonelóza svoj vrchol. „V regióne Kysúc sme v priebehu tohto roku nezaznamenali zvýšený výskyt ochorení na salmonelózu. K dnešnému dňu nám bolo hlásených 18 sporadických prípadov na uvedenú diagnózu,“ hovorí Xénia Lukáčová, regionálna hygienička.
Pod vznik nákazy sa najčastejšie podpísali nedostatočne tepelne upravené kuracie mäso a domáce vajíčka. Podľa informácií hygienikov si žiadne z ochorení na Kysuciach nevyžiadalo hospitalizáciu.
Nakaziť sa môžete dvomi spôsobmi
Salmonelóza patrí medzi zoonózy, teda ochorenia zvierat prenosné na človeka.
Potraviny zvieracieho pôvodu ako mäso, vnútornosti a vajíčka sú nainfikované dvomi spôsobmi: primárne, teda prostredníctvom nakazených zvierat alebo sekundárne pri spracovaní na kontaminovaných pultoch, infikovaným riadom (nože, mlynčeky), pri preprave a skladovaní výlučkami hlodavcov a podobne.
Následná nákaza u ľudí vzniká po zjedení potravín, ktoré pred konzumáciou nie sú dostatočne tepelne spracované (mäso, výrobky z mäsa, vnútornosti zvierat, vajcia), alebo pri príprave ktorých (majonézy, vaječné krémy, zmrzliny, atď.) sa nedodržali technologické postupy ničiace choroboplodné mikróby.
Slovenské štatistiky
Lekári počas leta nahlásili hygienikom viac ako 1100 ochorení na salmonelózu. Podľa hygienikov ochorenie vrcholí práve počas horúcich mesiacov: jún, júl a august.
„Celkovo za tento rok evidujeme takmer 2400 prípadov. Znamená to, že takmer 50 percent ochorení bolo nahlásených práve cez leto," hovorí Lenka Skalická z Úradu .
Aj podľa celoslovenských štatistík boli najčastejším zdrojom nákazy hydinové mäsa, vajcia a výrobky z nich, ktoré obsahovali baktériu salmonelu. Až takmer tretina všetkých nakazených musela byť hospitalizovaná v nemocnici.
Podľa hygienikov bola najvyššia chorobnosť v Žilinskom a najmenšia v Trenčianskom kraji.
Baktéria salmonela vyvolá ochorenie tým, že sa v potravine rozmnoží. Prvé prejavy nákazy, medzi ktoré patria intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.
Desatoro pre prevenciu salmonelózy:
1. Nekonzumovať neznáme rizikové potraviny.
2. Dodržiavať bezpečný čas prípravy rizikových potravín (vajec) – aspoň 12 minút pri teplote 100˚C, omeletu opiecť z obidvoch strán, nepoužívať do krémov a zmrzlín tepelne
nespracované bielky a žĺtky.
3. Úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny znovu nezmrazovať.
4. Pri príprave majonézových jedál používať len kupovanú majonézu, ktorá je pred salmonelózou chránená procesom pasterizácie.
5. Jedlo konzumovať bezprostredne po uvarení, inak uchovávať pri teplote nad 60˚C alebo v chladničke pod 10˚C.
6. Pri príprave jedla dbať na dôslednú hygienu rúk, najmä pri príprave dojčenskej stravy.
7. Zabrániť styku medzi surovými a uvarenými požívatinami. Podložky na porciovanie hydiny nepoužívať na krájanie salámy, zeleniny, ovocia.
8. Udržiavať všetko kuchynské zariadenie v úplnej čistote.
9. Chrániť potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
10. Používať len pitnú vodu.
RÚVZ